Pedagogisch Beleidsplan:

1 Inleiding
1.1 Doel pedagogisch beleid
Een optimale en eenduidige professionele opvang te bieden voor onze kinderen.
 
1.2 Onze Kinder/gastouderopvang is kleinschalig
De Kinder/gastouderopvang van Ús Twadde Hûske is een kleinschalige/huiselijke opvang voor kinderen van
0 tot 12 jaar.
 
1.3 Visie en uitgangspunten
1.3. 1 Het belang van Kinder/gastouderopvang voor het kind
Wij creëren een veilige en zorgzame omgeving waarin het kind zich thuis voelt en optimaal zichzelf kan ontwikkelen. Het kind kan zich in een verticale groep (met kinderen van diverse leeftijden) enerzijds optrekken aan andere kinderen, maar anderzijds ook zich leren beheersen in contact met jongere of zwakkere kinderen.
1.3. 2 Het belang van Kinder/gastouderopvang voor de ouder(s)
Het belang voor de ouders is dat zij hun kind(eren) in vertrouwde professionele handen kunnen geven en zich daar ook van kunnen vergewissen. De opvang moet veilig, betrouwbaar en open zijn. De ouders zijn en blijven verantwoordelijk voor hun kind(eren) en kunnen de kinderen in overleg met de gastouder brengen/halen op de afgesproken tijden.
1.3. 3 Het belang van Kinder/gastouderopvang voor de maatschappij
Het belang voor de maatschappij is dat ouders niet belemmerd worden in de keuze van hun levenswijze. Is deze keuzemogelijkheid niet of onvoldoende aanwezig dan kunnen mensen vast lopen, met alle gevolgen van dien.
Ús Twadde Hûske wil de ouder(s) in elke (werk)situatie de mogelijkheid geven, gebruik te maken van onze zorg.
 
2 Visie en uitgangspunten m.b.t. de ontwikkeling en begeleiding van het kind
2.1 Pedagogische visie
Het kind staat centraal in onze visie. Het moet zich kunnen ontwikkelen in een eigen tempo. De ontwikkeling van een kind gaat met sprongetjes en wanneer het toe is aan een volgende sprong zal het kind dat vroeg of laat zelf aangeven.
2.2 Pedagogische doelstelling
De doelstelling is dan ook dat we het kind begeleiden in die ontwikkelingssprongetjes. Het kind observeren en af en toe een toegesneden uitdaging aanbieden. Gaat het hier niet op in dan wordt er gewacht tot een volgend goed moment. Het is absoluut niet onze bedoeling een kind op een ‘gewenst’ niveau te brengen. Elk kind heeft een eigen, unieke ontwikkeling en die respecteren wij.
2.3 Pedagogische uitgangspunten t.a.v. de begeleiding
Vanuit onze doelstelling volgt dat onze begeleiding voor het grootste deel bepaald wordt door de individuele behoefte van het kind. Elk kind wordt dan ook individueel begeleid en geobserveerd door de gastouder.

 

3 Algemene zaken
3.1 Groepssamenstelling
De samenstelling van de groep wisselt per dag en soms per halve dag. Alle kinderen spelen bij en met elkaar, zoals ook gebruikelijk is in een groot gezin. De groten houden rekening met de kleintjes en de kleintjes leren van de groten en soms vice versa.
3.2 Groepsgrootte
Het maximaal aantal kinderen is 6 per dag, waarbij altijd gekeken wordt naar leeftijd en het kind op zich. We hebben een verticale opvang wat wil zeggen dat alle kinderen bij elkaar en met elkaar kunnen omgaan.
3.3 Kind-gastouder-contact
De gastouder zorgt voor individuele aandacht tussen het kind en gastouder en elk kind is verschillend en de één heeft soms meer aandacht nodig in zijn/haar ontwikkeling dan de andere, hier wordt uiteraard rekening mee gehouden.
3.4 Dagindeling
De dagindeling is afhankelijk van de kinderen. Op vaste tijden wordt er gegeten, gedronken en fruit gegeten. Kinderen slapen naar behoefte en/of wensen van de ouders. Aandacht wordt besteed aan verjaardagen en aan feestdagen. Er wordt gespeeld, gezongen en voorgelezen.
3.5 Plaatsingbeleid
Ieder kind is welkom bij kinder/gastouderopvang Ús Twadde Hûske. Moeilijke kinderen kennen wij niet, wel kinderen die of tijdelijk of constant meer aandacht nodig hebben.
3.6 Wennen en afscheid nemen
Dit hangt af van de ouders, voordat een kind in de opvang geplaatst wordt, komen meestal één van de ouders
1 á 2 weken van tevoren om samen met het kind de omgeving te verkennen en kennis te maken met de gastouder. Bij het afscheid nemen neemt de gastouder het kind bij zich en gaat met het kind nog even zwaaien naar de ouders en begeleid het kind dan naar de andere kinderen, die op dat moment aanwezig zijn.
3.7 Opvangtijden
Onze opvangtijden zijn van 07.00 – 19.00 uur. Dit wordt afhankelijk van de wensen van de ouders bepaald.
3.8 Achterwacht
De kinder/gastouderopvang heeft 4 achterwachten tot hun beschikking, die bij noodsituaties inzetbaar zijn en die een affiniteit heeft met kinderen en betrouwbaar zijn.
 
4 De ontwikkeling van kinderen en de houding van de begeleiding daarbij
4.1 De houding van de gastouder
De gastouder heeft een open houding waardoor het kind de eigen ontwikkeling kan doormaken. De gastouder zal zeker sturend optreden en gewenst gedrag belonen. Ongewenst gedrag wordt zoveel mogelijk omgebogen door het kind iets anders aan te bieden.
4.2 De ontwikkeling van de motoriek
Ook hier geldt dat elk kind een eigen, unieke ontwikkeling doormaakt. Allerhande speelgoed, spelletjes en het maken van werkjes, dragen er aan bij dat elk kind zich ook kan ontwikkelen in zowel grove als de fijne motoriek. Wij stimuleren de ontwikkeling van een kind door het een iets moeilijker uitdaging te geven dan dat het heeft laten zien. Is het er nog niet aan toe dan proberen we het later nog een keer. Ook laten we de kinderen elkaar stimuleren.
4.3 De sociaal emotionele ontwikkeling
Door de verticale samenstelling van de groep kan ieder kind zich uitstekend oefenen in sociale vaardigheden, met op de achtergrond een gastouder die de grenzen aangeeft. Het kind gaat om met leeftijdgenoten en met jongere en oudere kinderen en dat resulteert in een gebalanceerde sociaal-emotionele ontwikkeling.
4.4 De creativiteitsontwikkeling
Naast het aanbieden van divers speelgoed wordt ook het gebruik daarvan voor andere doeleinden dan waarvoor het gemaakt is, gestimuleerd. Bijv. treintjes maken van de stoeltjes. Ook spelletjes en het maken van werkstukjes helpen bij deze ontwikkeling.
4.5 Taalontwikkeling
Doordat de gastouder duidelijk en constant praat met de kinderen wordt de taalontwikkeling optimaal gestimuleerd. Ook als een kind nog moeilijk uit de woorden komt zal steeds getracht worden het kind te verstaan. En daarnaast wordt gestimuleerd om alles duidelijk te zeggen. Maar ook hier heeft ieder kind zijn eigen, unieke ontwikkeling.
4.6 De ontwikkeling van de zintuigen
Alle zintuigen komen regelmatig aan bod door het doen van spelletjes of door communicatie. Meestal gaat het op een speelse, natuurlijke manier.
4.7 De cognitieve ontwikkeling 
Wij stimuleren de kinderen zoveel mogelijk zelf te (laten) denken. Dit wordt ondersteund door spelletjes, en zowel individueel als in groepsverband te communiceren.
4.8 De ontwikkeling van identiteit en zelfvertrouwen
Ieder kind is uniek en wordt op die manier ook benaderd. De naam wordt regelmatig gebruikt en we laten duidelijk merken dat een kind uniek is. Het zelfvertrouwen stimuleren wij door o.a. het belonen van positief gedrag en het prijzen als een kind iets nieuws kan doen.
 
5 Zorgen voor kinderen
5.1 Gezondheid
We houden de gezondheid van de kinderen voor zo ver mogelijk goed in de gaten. Als kinderen ziek worden tijdens hun verblijf op kinder/gastouderopvang wordt er contact opgenomen met de ouders. Ook zorgen we ervoor dat de kinderen voldoende eten en vooral drinken en dat de stoelgang niet staakt. Bij het eten houden we rekening met de wensen van de ouders. De kinderen kunnen hier in de opvang blijven, ook als ze ziek zijn en koorts hebben. Als grens hebben we een limiet gesteld, bij 40 ºC koorts worden de ouders gebeld en die halen hun kind dan van de kinder/gastouderopvang vandaan. Hierin zal óók dit  in overleg met de ouders gaan.
5.2 Veiligheid
5.2. 1 In speelruimte en speelgoed
De speelruimte binnenshuis is veilig en  het speelgoed wordt vervangen als het nodig mocht zijn. De speelplaats buitenshuis wordt eerst nagekeken op rommel etc. voordat de kinderen buiten gaan spelen.
5.2. 2 Bij ongevallen en rampen
De  kinder/gastouderopvang beschikt over telefoonnummers waarmee de gastouder contact zoekt met de ouders/familie van het kind als er noodsituaties zijn.
5.3 Hygiëne
5.3. 1 Schoonhouden ruimtes
Omdat de kinderen zelfstandig spelen in onze ruimtes worden ze dagelijks schoongehouden.
5.3. 2 Kinderen en persoonlijke hygiëne
Elk kind dat gebruik maakt van een bedje heeft een eigen dekbedhoes en onderlaken. Ook het bedje is steeds dezelfde. Elke keer wordt het bed verschoond. Bij het verschonen van de kinderen wordt er alles aan gedaan om vervuiling c.q. besmetting te voorkomen. De kinderen moeten voor en na het eten en na het plassen hun handen (laten) wassen, óók als ze uit school komen.

 

6 Intercultureel werken
Alle kinderen die een niet te zware begeleiding nodig hebben zijn welkom. Ook kinderen uit andere landen worden naar de wensen van het kind en de ouders opgevangen en begeleid.
 
7 De ontwikkeling van kinderen m.b.t. de ontwikkelingslijn
en het contact met  de ouders
7.1 Problemen signaleren
Bij problemen houden we de kinderen in de gaten. Bij ernstige problemen zal er altijd met de ouders gesproken worden. We zullen niet altijd snel kleine problemen bij ouders aankaarten als we zeker weten dat dit buien zijn die overgaan. Bij problemen, groot of klein, die regelmatig of langdurig optreden, lichten wij de ouders altijd in.
7.2 Contacten met de ouder(s)
Dit hangt af hoeveel de ouders wensen en nodig hebben en wanneer wij het wenselijk achten. Wij bieden alle gelegenheid tot een gesprek met de ouders. Bovendien worden digitale fotoboekjes van elk kind bijgehouden waarin alle gebeurtenissen worden vastgelegd, zodat de ouder(s) later kunnen zien hoe hun kinderen hier de dag door hebben gebracht. Verder is er altijd wel wat te vertellen bij het halen en brengen van de kinderen, want het gaat hier tenslotte om het kind van de ouders.